czwartek, 26 marca 2015

Podstawy domowego peelingu(1)

Znając działanie i rodzaje peelingów, możemy przejść do spraw przyjemniejszych. Zrobienie domowego peelingu zdecydowanie się do takich zalicza. Warto jednak najpierw wziąć pod lupę to, co powinno znaleźć się w dobrym domowym preparacie, tak by spełnił on swoją funkcję i nie wywołał efektów niepożądanych.
Tak naprawdę by stworzyć peeling wystarczą nam dwa składniki- drobinki ścierające i baza olejowa. Dla lepszego działania, bardziej wielokierunkowego można dodać też innych składników, albo też zmieszać kilka podstawowych.

Dziś pomówmy o drobinkach ścierających. Nazwa  może wydawać się przytłaczająca, ale tak naprawdę każdy z nas ma na pewno w swojej kuchni lub spiżarce przynajmniej kilka produktów, mogących reprezentować tą grupę.

Peelingi grubo/drobnoziarniste (w zależności od stopnia zmielenia)
Łatwy peeling? Jasna sprawa ;)
  • Kawa
  • Cukier
  • Sól
  • Ryż
  • Kasze
  • Mak
  • Bardziej wyrafinowane półprodukty- np. pestki malin, truskawek, sproszkowana pestka brzoskwini.

Peelingi delikatne
  • Płatki owsiane
  • Siemię lniane
  • Wiórki kokosowe
  • Suszone liście herbaty

Rodzaj drobinek powinien być dopasowany do partii ciała, stopnia przesuszenia, ale też do własnych preferencji. Jeśli chcemy wykonać peeling na bardzo przesuszonej skórze stóp warto stworzyć typowy peeling gruboziarnisty, natomiast do dłoni potrzebujących rewitalizacji po zimie lepszy będzie peeling delikatniejszy. Nie znaczy to jednak, że musimy sporządzać dwa oddzielne preparaty- wystarczy, że dodamy więcej bazy olejowej lub wykonamy delikatniejszy masaż przy pomocy peelingu, zwilżonymi w wodzie dłońmi. W efekcie wygładzimy skórę dłoni, odświeżymy ją, nie powodując jej nadmiernego złuszczenia. Warto bowiem pamiętać, że skóra dłoni narażona jest na więcej czynników zaburzających jej naturalną odnowę, jak chociażby płyny do mycia naczyń, czy bardzo silnie wysuszające skórę mydła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz