Znając działanie i rodzaje peelingów, możemy przejść do
spraw przyjemniejszych. Zrobienie domowego peelingu zdecydowanie się do takich
zalicza. Warto jednak najpierw wziąć pod lupę to, co powinno znaleźć się w
dobrym domowym preparacie, tak by spełnił on swoją funkcję i nie wywołał
efektów niepożądanych.
Tak naprawdę by stworzyć peeling wystarczą nam dwa składniki- drobinki ścierające i baza
olejowa. Dla lepszego działania, bardziej wielokierunkowego można dodać też
innych składników, albo też zmieszać kilka podstawowych.
Dziś pomówmy o drobinkach
ścierających. Nazwa może wydawać się
przytłaczająca, ale tak naprawdę każdy z nas ma na pewno w swojej kuchni lub
spiżarce przynajmniej kilka produktów, mogących reprezentować tą grupę.
Peelingi grubo/drobnoziarniste (w zależności od stopnia zmielenia)
- Kawa
- Cukier
- Sól
- Ryż
- Kasze
- Mak
- Bardziej wyrafinowane półprodukty- np. pestki malin, truskawek, sproszkowana pestka brzoskwini.
Peelingi delikatne
- Płatki owsiane
- Siemię lniane
- Wiórki kokosowe
- Suszone liście herbaty
Rodzaj drobinek powinien być dopasowany do partii ciała,
stopnia przesuszenia, ale też do własnych preferencji. Jeśli
chcemy wykonać peeling na bardzo przesuszonej skórze stóp warto stworzyć typowy
peeling gruboziarnisty, natomiast do dłoni potrzebujących rewitalizacji po
zimie lepszy będzie peeling delikatniejszy. Nie znaczy to jednak, że musimy
sporządzać dwa oddzielne preparaty- wystarczy, że dodamy więcej bazy olejowej
lub wykonamy delikatniejszy masaż przy pomocy peelingu, zwilżonymi w wodzie
dłońmi. W efekcie wygładzimy skórę dłoni, odświeżymy ją, nie powodując jej
nadmiernego złuszczenia. Warto bowiem pamiętać, że skóra dłoni narażona jest na
więcej czynników zaburzających jej naturalną odnowę, jak chociażby płyny do
mycia naczyń, czy bardzo silnie wysuszające skórę mydła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz